A picture

Navigace

Výběr jazyka

  • cz
  • en
  • de

Obsah

JEDLÉ OLEJE A TUKY

Od 01/2020  jsou v obci rozmístěny nádoby na sběr separovaného odpadu - použitých jedlých olejů a tuků z domácnosti (240 l černé popelnice s oranžovými víky s upraveným vhozem).
 

https://www.tridimolej.cz/

Víte, že prakticky všechny potravinářské oleje a tuky používané v domácnosti lze recyklovat a můžou tak člověku znovu posloužit?

Stačí je slít do obyčejné PET lahve a odnést do některé z označených olejových popelnic. Je to snadné a navíc užitečné. Pomáháte nejen předcházet ucpání odpadního potrubí, ale zároveň se podílíte nasnižování emisí CO2.

Jak na to?

Do olejových popelnic můžete třídit všechny kuchyňské oleje atuky–z konzerv, z marinád, salátových zálivek, smažení, nakládané zeleniny či sýrů. A také máslo, sádlo, výpek z masa. To vše může ještě dobře posloužit, a přitom vám neucpat odpady. Použité oleje a tuky stačí doma slít do jakékoli PET lahve, kterou jste zvyklí třídit. Plnou a dobře uzavřenou lahev odneste do nejbližšího označeného kontejneru na třídění oleje.

Mapukontejnerů najdete nawww.tridimolej.cz/mapa, kde si vyhledáte ten, který máte nejblíže. Vyčištěný a recyklovaný olej se opět stává hodnotnou surovinou. Pokud olej zrecyklujeme, snižuje se potřeba pěstovat olejniny proprůmyslové účely, protože jeden olej je použit dvakrát.Zabraňujete ucpání potrubí u vás doma i ve veřejné kanalizačnísíti.Vneposlední řadě tímto procesem dochází kúsporám CO2. Dáváme odpadu šanci být znovu užitečný.

Děkujeme, že třídítespolu snámi!


Sběrné nádoby budou rozmístěny na těchto stanovištích:

 

  • ulice Lipová (prostranství ČOV za točnou autobusů na dolní Hati) 
  • ulice Na Chromině (u Základní a mateřské školy)
  • prostranství na ulici Lipová č.o. 52 parkoviště
  • ulice K remízce (u hráze)
  • ulice Šelvická (u fotbalového hřiště)
  • ulice U střediska (křižovatka pod kostelem)

nádoba na olej a  tuky

 

Otázka „Co třídit?“ se zdá být jednoduchá. Jako první většinu napadne smažení nebo fritování. A to my doma neděláme, takže nás se třídění oleje netýká...

OMYL! Většina produkce odpadního oleje v domácnosti nepochází ze smažení či fritování. Přinášíme vám přehled dalších potravin či pokrmů, ve kterých najdete olej či tuk vhodný ke třídění. Příště se rozhlédněte doma nebo při nákupu, a možná budete překvapeni, kolik oleje kolem vás je.

Například nakládaný hermelín či jiné druhy sýrů naložené s chilli, česnekem nebo zeleninou. Vždy jsou potopené v oleji. A právě olej zajistí prolnutí chutí, vytvoří také prostředí ke zrání a díky tomu si můžeme správně vyzrálý hermelín i natřít na chleba. Ať už lahodné sýry kupujete nebo sami nakládáte, zbylý olej ze skleničky, kyblíku i z použitých talířku patří do olejové popelnice! A neního málo. Mezi oblíbence patří i sušená rajčata. I ta se prodávají naložená v oleji. Zde slouží jako konzervant a pomáhá rozvinout chuť a vláčnost. Ať už je připravujete jakkoliv, vždy po nich zůstane dost oleje ideálního k vytřídění.

Stejně je na tom salátová zálivka - ta může být na olejové bázi a pokud vám v míse zbude, šup s ní do lahve k třídění oleje. Jakákoliv nakládaná zelenina v oleji–česneky, papriky, chilli papričky a další. Zde všude lze posbírat značné množství oleje –a každá kapka se počítá. K naloženído oleje se hodí takéhříbky. Olejový nálev je stejně populární jako sladkokyselý či slaný. Olej můžete slít do PET lahve i pokudobsahuje drobné kousky hub či zeleniny. Další jsou olivy, ačkoliv se z nich lisuje především prvotřídní olej, ten se dá třídit také,samotné plody se většinou prodávají ve slaném nálevu. I přesto je najdeme naložené v oleji. I tento lze jednoduše slít do sběrnéláhve. Nejen zde platí, že škoda kapky, která padne vedle. Olej může často zbýt i na talířcích, ten se dá také sbírat. Nevadí, pokudobsahuje trochu vody či nálevu, raději troška vody ve vytříděném oleji než troška oleje v odpadní vodě. Jasným adeptem na třídění oleje, je ten z rybích konzerv. Sardinky, sledě, makrely, tuňák a všechny ostatní známé i neznáme rybky v konzervě. Pro použití do salátu nebo do pomazánky doporučujeme přimíchat čerstvý, kvalitní olej a ten z konzervy vyhodit. Samozřejmě do správné popelnice – tedy do olejové. Naopak překvapivý pokrm, ze kterého lze získat olej ke třídění může být grilované maso, zelenina či sýr. Maso ,lilek i hermelín potřebují jít na gril v olejovém kabátku. Ideálně s česnekem chilli nebo bylinkami. Pokud vám po grilování zbude marináda, výborně! Můžete ji také vytřídit. Pomalu se dostáváme do oblasti smažení. Ano, většina se na něj dívá skrz prsty, ale upřímně – máme ten malý hřích rádi! Co třeba koblihy? Nebo langoš? I na těchto dobrotách si můžete pochutnat doma.

Dalším je typický smažený pokrm – smažené ryby, rybí prsty, fish&chips, řízky, smažené sýry. Můžete smažit na pánvi nebo fritovat. Na oleji, másle, sádle či jiném tuku. A všechny tyto oleje a tuky jsou vhodné ke třídění. Málo kdo ví, že se dá vytřídit i výpek z masa nebo tukový škraloup z vývaru. Je vhodné tento zbylý tuk slít do lahve na třídění a pak teprve dát pekáč nebo hrnec do myčky. Takto vám tuk nezanese potrubí pod dřezem a ještě dostane možnost, být znovu užitečný.

Co takhle někdy vyzkoušet domácí smažená křidélka nebo špalíčky? Dbejte na to, aby se olej příliš nepřepaloval, použijte kvalitní olej na fritování (řepkový či palmový nebo jejich mix), nepoužívejte jej vícekrát–zchladnutí a opětovné zahřívání mění oleje a tuky na karcinogenní látky.

Křidýlka a špalíčky smažte při 180°C po dobu 8-10 minut. Dále jsou tady hranolky–asi první věc co nás napadne, když se řekne smažení. A při přípravě rozhodně vzniká odpadní olej. Vyzkoušejte domácí hranolky z čerstvých brambor. Nejdříve je asi 4 minuty smažte ve 120°C oleji, kde se předvaří uvnitř. Zároveň je tato teplota dostatečně vysoká, aby se hranolky nenacucaly olejem. Po 4 minutách zvyšte teplotu na 180°C (palmové oleje zvládnou i teplotu 200°C). Poté se smaží do zlatova. A olej ze smažení patří kam? Do PETky a do popelnice. Po smažení nechte olej vždy vychladnout, abyste se při manipulaci nepopálili. Ani té PETce se nebudehorký olej příliš líbit. Pokrmů a pochutin, ve který najdete jedlý olej a tuk vhodný k recyklaci je spousta. Záleží také jakou kuchyni preferujete – vietnamskou, indickou, thajskou, italskou, francouzskou, českou?

V tomto článku jsme vám chtěli ukázat, že olej není jen z fritovacího hrnce. Pravdou je, že klasické fritování v domácnostech tolik oblíbené není, to ale neznamená, že se nemůžete podílet na třídění oleje a chránit tak přírodní zdroje a snižovat emise. A nezapomeňte, že třídit se dají i pevné, živočišné tuky jako máslo a sádlo.

A v neposlední řadě si také ušetříte starosti s ucpaným potrubím ve vaší kuchyni či koupelně. Děkujeme, že třídíte! Poznámka na závěr–do olejových popelnic patří pouze jedlý odpadní olej a tuk! Nejsou určeny pro motorové, hydraulické, technické ani žádnéjiné průmyslové oleje a maziva.

máslo

tuky

 

Informace o sběru za období 1.1.2021 - 31.12.2021 - celkem svezeno 691kg jedlých olejů a tuků z obce Hať.